3. Əməllər arasındakı üstünlük kriteriyaları
Yuxarıdakı bölgü əməllərin ən təməl bölgüsüdür. İki əməl arasında müqayisə edərkən baxacağımız ilk kriteriya məhz budur!
Allah qatında ən önəmli olan, qəti əmrlərinin və qadağalarının yerinə yetirilməsidir ki, qarşılığında savab verməklə bərabər bunun tərkindən dolayı əzab vəd etmişdir. Bu qəti əmrləri isə, ikidir: Fərz və Haram.
Qulu Allaha ən çox yaxınlaşdıran əməllərin ən böyüyü bu ikisidir. Yəni fərzləri yerinə yetirmək, haramlardan çəkinmək. Dediyimiz bu prinsipə həm şəriət, həm əql dəlalət edir.
Uca Allah bizlərə Onun razılığını qazanmağı əmr etməklə bərabər bunun ən optimal yolunu da göstərmişdir. Məşhur qudsi hədisdə deyilir:
إِنَّ اللَّهَ تَعَالَى قَالَ : مَنْ عَادَى لِي وَلِيًّا فَقَدْ آذَنْتُهُ بِالْحَرْبِ، وَمَا تَقَرَّبَ إِلَيَّ عَبْدِي بِشَيْءٍ أَحَبَّ إِلَيَّ مِمَّا افْتَرَضْتُ عَلَيْهِ، وَمَا يَزَالُ عَبْدِي يَتَقَرَّبُ إِلَيَّ بِالنَّوَافِلِ حَتَّى أُحِبَّهُ، فَإِذَا أَحْبَبْتُهُ كُنْتُ سَمْعَهُ الَّذِي يَسْمَعُ بِهِ، وَبَصَرَهُ الَّذِي يُبْصِرُ بِهِ، وَيَدَهُ الَّتِي يَبْطِشُ بِهَا، وَرِجْلَهُ الَّتِي يَمْشِي بِهَا، وَإِنْ سَأَلَنِي لَأُعْطِيَنَّهُ، وَلَئِنِ اسْتَعَاذَنِي لَأُعِيذَنَّهُ
"Uca Allah buyurur: Kim mənim bir vəlimə/dostuma düşmənçilik edərsə, ona savaş açaram.
Qulumun mənə yaxınlaşdığı şeylərin mənim üçün ən sevimlisi, onun üzərinə fərz qıldığım şeylərdir.
(Fərzləri yerinə yetirdikdən sonra) Qulum mənə nafilələrlə yaxınlaşar və nəticədə mən onu sevərəm.
Onu sevdiyim zaman, onun eşidən qulağı, görən gözü, tutan əli, yeriyən ayağı olaram. Məndən istəsə istəyini yerinə yetirərər, mənə sığınsa onu himayəmə alaram ..." (Buxari)
Bu hədis, açıq şəkildə Allahın bizdən öncəlikli olaraq istədiyi və bizi Ona ən çox yaxınlaşdıracaq şeyin fərzləri yerinə yetirmək olduğunu ifadə edir. Nafilələr isə ancaq bundan sonra dövrəyə girər. Hədisdə haramdan çəkinmək qeyd edilməsədə - qayda gərəyi - haramdan çəkinməkdə bura daxildir. Çünki, haramdan çəkinmək fərzdir. Hədisdən çıxan nəticəni qısa olaraq belə ifadə edə bilərik: “Allaha ən çox yaxınlaşdıran əməllər, Allahın fərzlərini yerinə yetirib, haramlarından qaçmaqdır. Daha sonra isə, nafilələri yerinə yetirib məkruhlardan qaçmaq gəlir ki, bunlar qulun Allaha yaxınlaşmasında təkmilləşdirici/tamamlayıcı ünsürlərdir.”
Allaha ən sevimli olan kimsə fərz və nafilələri etməklə bərabər, haram və məkruhlardan çəkinəndir. Uca Allah məhz belələrini özünə dost saymış və qorumasına almışdır. Bu ikisini cəm edə bilməyən kimsələr arasında ən fəzilətlisi Allahın qəti əmr və qadağalarını yerinə yetirənlərdir".
Dediyimiz prinsipin doğruluğuna dəlalət edən əqli dəlilə gəlincə: Biz, tabeçiliyimizdə olan birinə müəyyən tapşırıqlar versək, bunların bir qismi qəti və önəmli, bir qismi isə tövsiyə xarakterli olsa, o adamdan tam razı qalacağımız hal bütün əmrləri yerinə yetirməsi halıdır. Tamamını etməməsi halında önəmli/qəti əmrləri yerinə yetirməsi bizim üçün daha sevimli olar. Önəmli əmrlərimizi önəmsəməyib, tövsiyələri önəmsəməsi isə bir yöndən bizim qəzəbimizə səbəb olar. Çünki, bu bir növ ələ salmadır. Qadağan edəcəyimiz şeylərdə də eyni prinsip keçərlidir. Allahın bizdən razı qalmasıda bu qiyas üzrədir.
Qəti əmr və qadağaların, qətilik ifadə etməyən əmr və qadağalara üstünlüyü ümumi bölgüdür. Şəriətin bunun xaricində, təfsilatlı olaraq daxili bir çox bölgüləri vardır: Fərzu aynın fərzu kifayəyə üstünlüyü, faydası müsəlmanlara toxunan əməllərin sadəcə fərdlə məhdudlaşan əməllərə üstünlüyü, açıq edilən ibadətin gizliyə üstünlüyü, gizli edilən ibadətin açığa üstünlüyü, toplu edilən ibadətin fərdiyə üstünlüyü, fərdi ibadətin toplu ibadətə üstünlüyü, bəzi zamanlardakı ibadətlərin digər zamanlardakından üstünlüyü, bəzi məkanlardakı ibadətlərin eyni cinsdən olan digər məkanlardakı ibadətlərə üstünlüyü, bəzi günahların digərlərindən daha şiddətli olması, bəzilərinə qarşı edilən günahların daha böyük sayılması, bəzilərinin günahına daha böyük cəzalar verilməsi və s. Əməllərin fəziləti şəxsdən şəxsə, haldan hala görədə dəyişə bilər.
Dinimizin bu tərtibi ifadə etdiyi bəzi nasslara nəzər salaq.